Agenda

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.
Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 65
Deze week 729
Deze maand 771
Sinds 11-2008 1042331

Over het Hebreeuws



 

Snelle feiten

Landen waar Hebreeuws gesproken wordt: Israël en in Joodse gemeenschappen over de hele wereld.
Landen en regio's waar het Hebreeuws een officiële taal is: Israël.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 9 miljoen sprekers.
Eigen benaming: עברית, Ivrit
Andere namen: Ivriet.
Lesjon HaKodesj (De heilige taal).
Alfabet: Hebreeuws.
Aantal letters in het alfabet: 22 (Van א tot ת).
(Van Aleph tot Tav).
Regulering:
(Van spelling, etc.)
האקדמיה ללשון העברית
HaAqademia LaLesjon Ha‘Ivrit.
Academie voor de Hebreeuwse Taal.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Afro-Aziatisch
------> Semitisch
--------> Centraal-Semitisch
---------------------> Hebreeuws
Hebreeuws is sterk verwant aan: Arabisch, Maltees, Aramees en Phoenicisch.
Hebreeuws is in mindere mate ook verwant aan: Tigrinya en Amhaars.
Het Hebreeuws is een verre verwant van: Hausa, Tamazight, Somalisch, Koptisch.

 

Inleiding
Het Hebreeuws is een van de oudste geschreven talen. Het behoort samen met bijvoorbeeld het Arabisch tot de Semitische tak van de Afro-Aziatische taalfamilie. Het Hebreeuws wordt vooral gesproken in Israël.
Het Hebreeuws was eeuwenlang een dode taal. Net als het Latijn werd het alleen gebruikt om de heilige geschriften te lezen en als liturgische taal in de synagoge. Eind 19e eeuw werd het Hebreeuws gemoderniseerd en toen de staat Israël gesticht werd, werd het de levende, moderne taal van de nieuwe staat.
In het Hebreeuws wordt de taal Ivriet genoemd.

 

 

Het Hebreeuwse alfabet
Het Hebreeuws heeft een alfabet dat van rechts naar links wordt geschreven. Het Hebreeuwse alfabet bestaat in principe uit medeklinkers, waarbij de klinkers door middel van puntjes onder de tekst weer worden gegeven. In het moderne Hebreeuws worden deze puntjes vaak achterwege gelaten. Het Hebreeuwse alfabet telt 22 letters en loopt van Aleph (א) tot Tav (ת).
Lees meer over het alfabet.....

 

 

Relatie met andere talen
Het Hebreeuws is een Cenraal-Semitische taal. Tot deze groep behoren ook het Arabisch, Maltees, Aramees en Phoenicisch. Deze talen hebben dan ook veel met elkaar overeen aan woordenschat en structuur. Omdat het Arabische schrift niet op het Hebreeuwse lijkt, zou je denken dat het twee zeer verschillende talen zijn. Maar achter de verschillende tekens zitten vergelijkbare woorden: Het Hebreeuwse ben (zoon) is in het Arabisch bin of ibn. Het Hebreeuwse mavet (dood) is in het Arabisch mawt. Het Hebreeuwse melech (koning) is in het Arabisch malik.
Het Hebreeuws is minder duidelijk verwant aan andere Semitische talen zoals het Amhaars (Ethiopisch). De Semitische talen behoren weer tot de grotere taalfamilie van de Afro-Aziatische talen. Hietoe behoren ook het Somalisch, Hausa (Nigeria en Niger), Tamazight (Noord-Afrika) en Koptisch (Egypte).

 

 

Geschiedenis van het Hebreeuws
Het Hebreeuws is zeker al 3000 jaar een geschreven taal. In het jaar 70 na Christus werd Jeruzalem door de Romeinen verwoest. De Joden werden toen verdreven van hun thuisland. Zij woonden als vreemdelingen onder andere volken en namen ook de taal over. Niettemin bleven zij hun eigen cultuur en tradities in ere houden. In het dagelijks leven spraken zij de taal van het land waar ze woonden, maar in de synagoge kwam de oude Hebreeuwse taal weer tot leven. Het Hebreeuws is toen eeuwenlang alleen overgeleverd als religieuze taal, vergelijkbaar met de functie die tegenwoordig het Latijn nog heeft als de taal van religie en wetenschap.
Eind 19e eeuw kwam de zionistische beweging op gang die ernaar streefde weer een eigen staat te stichten voor het Joodse volk. Één van de ideeën die in deze beweging naar voren kwam was het weer levend maken van de Hebreeuwse taal. Het initiatief hiervoor werd genomen door Eliëzer Ben Jehoeda, die de Hebreeuwse taal uitbreidde met talloze moderne woorden zodat de taal geschikt werd voor alledaags gebruik in een moderne tijd.
Vandaag de dag is het Hebreeuws een officiële taal van de staat Israël en zijn er weer vele moedertaalsprekers van het Hebreeuws.

 

 

Tekst en literatuur
De oudste Hebreeuwse tekst is geschreven op een stuk aardewerk dat gevonden werd bij het Elahfort in Israël. Het is ongeveer 3000 jaar oud en bevat woorden als melech (koning) shofet (rechter) en eved (slaaf).
Veel oude teksten in het Hebreeuws zijn tegenwoordig nog bekend als het Oude Testament van de Bijbel. Enkele kleinere boeken van het Oude Testament werden echter in het Aramees geschreven.
In 1966 won de Israëlische schrijver Shmuel Yosef Agnon de Nobelprijs voor de literatuur. Bekende hedendaagse Hebreeuwse schrijvers zijn Amos Oz en Abraham Yehoshua. Hun werk is ook in het Nederlands vertaald.

 

 

Wetenschap
De wetenschappelijke studie naar het Hebreeuws valt onder de Semitistiek, de wetenschap die zich toelegt op de studie naar de Semitische talen en culturen.
Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) kun je Hebreeuwse taal en cultuur studeren. De Universiteit Leiden biedt de opleiding Hebreeuwse en Aramese Talen en Culturen aan. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een opleiding Talen en Culturen van het Midden-Oosten. De Katholieke Universiteit Leuven heeft een opleiding Talen en Culturen van het Oude Nabije Oosten.

 

 

 

 

 

 

 








Citaat van de dag

" אבן נגולה מעל לבי
Even nagolah me'al libbi.
Er werd een steen van mijn hart gehaald. "
- Hebreeuws spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.